Exposities 

 

Gasttentoonstelling Szépművészeti Múzeum in het Frans Halsmuseum te Haarlem

De gasttentoonstelling van schilderijen van Hollandse meesters uit de collectie van het Szépművészeti Múzeum Budapest in het Frans Halsmuseum te Haarlem is van 12 november tot en met 12 maart 2017.

Een korte film van de opening door prinses Viktória de Bourbon de Parme, gemaakt door Edwin van Schie, is hier te zien. 

U ziet er o.a. 55 schilderijen van bekende en minder bekende Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw als Rembrandt, Frans Hals, Karel van Mander, Jan Vermeer van Haarlem, Pieter de Hooch, Floris van Dijck en de in zijn tijd al wereldberoemde graficus Hendrik Goltzius.

Groot Heiligland 62, Haarlem. Kaartverkoop aan de kassa en online, er geldt een toeslag, ook voor museumjaarkaarthouders. 

 

Huszár Vilmos in HarderwijkTentoonstelling in Harderwijk: Huszár en de Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse avant-garde kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De veelzijdige Hongaarse schilder en ontwerper Vilmos Huszár (1884-1960) was vanaf het begin één van de steunpilaren van De Stijl. Hij ontwierp bijvoorbeeld het kaft en het beeldmerk voor het tijdschrift van de beweging.
Huszár kwam in 1906 naar Nederland op uitnodiging van de schilderes Anna Egter van Wissekerke en bracht enige tijd door in Voorburg tot hij in 1917 samen met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck één van de oprichters van De Stijl werd.
Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de beweging. Hij maakte abstracte schilderijen maar ontwierp ook bijvoorbeeld een mechanische pop, die werd gebruikt tijdens een theatertournee van de verwante Dada beweging.
In 1924 trok hij zich terug maar hij bleef sympathiseren met de beweging. In 1928 liet hij in Hierden bij Harderwijk een atelierwoning bouwen waar hij vlak voor de Tweede Wereldoorlog introk.
Hij schilderde vanaf die tijd figuratieve werken met bloemen, boerenlandschappen en stillevens.
Ter ere van Huszár organiseert het stadsmuseum Harderwijk van 20 mei tot 3 september een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Zowel zijn abstracte als zijn figuratieve schilderijen zullen worden vertoond. Gastcurator is Sjarel Ex, directeur van museum Booijmans van Beuningen te Rotterdam, die expert is op het gebied van de Stijl en van Huszár in het bijzonder.
Huszár is de minst bekende medewerker van de Stijl, maar hij verdient meer aandacht. Wat dat betreft hebben Nederland en Harderwijk iets goed te maken. Omdat de meeste werken in particulier bezit zijn heeft het museum een zoekactie in de regio opgestart waarop veel reacties binnenkwamen.
Wit u meer weten over de expositie. Ga dan naar de volgende facebooksites:
Vilmos Huszár-Hongaar kunstenaar Hierdenaar:
https://www.facebook.com/Vilmos-Husz%C3%A1r-Hongaar-kunstenaar-Hierdenaar-148903868611869/?fref=ts

Stadsmuseum Harderwijk:
https://www.facebook.com/StadsmuseumHarderwijk/?fref=ts
Over de expositie leest u binnenkort meer in het voorjaarsnummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine (nr. 78)

Gerard Wesselius

 

 

Hongaarse avantgarde bij 'Face to Face'

De aangekondigde expositie over Hongaarse avantgarde in het Joods Historisch museum te Amsterdam vindt plaats vanaf juli 2017.

Over Hongaarse avantgardistische schilders uit de 20e eeuw horen we weinig in Nederland.
De uitgebreide expositie van het werk van László Moholy-Nagy in het Haagse Gemeentemuseum Den Haag in 2011 was wat dat betreft een verrassende uitzondering. 
Dit jaar vieren we het honderdjarig bestaan van de Nederlandse modernistische beweging De Stijl.
In heel Europa ontstonden in die tijd verwante bewegingen, zoals Dada, Bauhaus en futurisme.
Ook Hongaarse kunstenaars namen deel aan het internationale avant-gardistische circuit.
Bekende namen zijn Huszár, Moholy-Nagy, Molnár, Breuer, Kassák en Bortnyik, waarvan sommigen ook bijdragen leverden aan het tijdschrift De Stijl.
Het Joods Historisch Museum gaat in juli dit jaar een expositie organiseren met als thema: Van fauvisme tot Surrealisme,  Joodse avant-garde kunstenaars uit Hongarije.
Werken van Robert Berény, Lajos Vajda, Lajos Tihány, László Moholy Nagy, Vilmos Huszár en Béla Kádár vormen de kern van deze expositie. 

Lees meer in Most Magyarul! Hongarije Magazine nr. 78, voorjaar 2017.

Gerard Wesselius