Lezingen 

Joods-Hongaarse avantgarde met de Hongaarse Salon

                    

In Most Magyarul! Hongarije Magazine nummer 78 kondigden wij onderstaande tentoonstelling aan:

Van fauvisme tot surrealisme

Joodse avant-garde-kunstenaars uit Hongarije in het Joods-Historisch Museum te Amsterdam. Bestel een gratis kennismakingsexemplaar.

De Hongaarse Salon die maandelijks culturele evenementen organiseert op Hongaars gebied (om de maand een film of een lezing, soms met muziek erbij) plant zijn juni.bijeenkomst bij uitzondering niet in het Goethe Instituurt, maar laat zich inviteren door het Joods-Historisch museum. Op 11 juni, de Salondag, in het Joods historisch Museum zal kunsthistorica Zsófia Farkas in het Hongaars en Engels rondleidingen geven aan de bezoekers van de Hongaarse Salon.

Om voor het voordeeltarief van de Salon (€ 9,-) in aanmerking te komen, dient u zich op te geven via ondervermelde link.  met een museumjaarkaart is de toegang gratis, anders de gewone ticktetprijs.

11 juni 2017, vanaf 14.00. Engelstalige rondleiding begint om 15.30 en duurt 45 minuten.

Hieronder de aankondiging van de combidag door de organisatie van de Hongaarse Salon:

Op 28 mei is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling geopend van Hongaarse avant-gardekunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Op de tentoonstelling zijn werken te zien van beroemde Hongaarse kunstenaars als Vilmos Huszár, Béla Czóbel, László Moholy-Nagy, Lili Ország en Lajos Tihanyi. Van Róbert Berény toont het museum zijn meesterwerk Self-portrait with Top Hat. Enkele kunstenaars waren ook actief in Nederland en maakten deel uit van de Nederlandse kunstwereld. De meeste kunstwerken waren niet eerder in Nederland te zien.
In de eerste helft van de twintigste eeuw was Hongarije een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme uit de Sovjet-Unie.

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden allen op de een of andere manier slachtoffer van de Holocaust.
Met de Hongaarse kunst bouwt het Joods Historisch Museum voort op eerdere succesvolle exposities van joodse kunstenaars avant-gardekunstenaars uit Rusland en Roemenië. Tegelijk met de tentoonstelling wordt in het Kunstkabinet van het museum een video-installatie getoond van Hajnal Németh over de Tiszaeszlár affaire van 1882, ook wel het Hongaarse equivalent van de Dreyfus affaire genoemd.

We zijn blij met deze samenwerking met het Joods Historisch Museum, die ons de gelegenheid biedt beeldende kunst in het programma-aanbod van de Hongaarse Salon op te nemen. De tweede rondleiding wordt in het Engels gehouden zodat niet-Hongaarssprekenden ook aan het evenement kunnen deelnemen. Voor, tijdens en na de rondleidingen zijn in het museumcafé hapjes en drankjes te krijgen, er is - zoals gebruikelijk in de Hongaarse salon – gelegenheid om met elkaar te praten. Aanmelding tot 6 juni via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Zonder aanmelding moet ter plaatse het normale museumentree van € 15,- betaald worden, deelname aan de rondleiding is mogelijk bij beschikbaarheid.

Mari Alföldy en de organisatoren

Het Joods-Historisch Museum is te vinden aan de Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. 11 juni 2017, vanaf 14.00. Engelstalige rondleiding begint om 15.30 en duurt 45 minuten.

 

 

Vanaf september vinden de evenementen plaats in het Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
De zaal is open om 14.00 u. aanvang programma om 14.45 u.)

Belépő/toegang: 9 euró,  (entréeé is inclusief een consumptie (thee of koffie) 

 

Lezing Mikes Kelemen Kör

Programma mei:  tzt

Következő összejöveteleinket hagyományosan VIANENBEN  a Magyar Otthonban tartjuk (bejárat a Langeweg 145. számú házzal szemben). Összejöveteleink 14.30 órakor kezdődnek: 

 


 

 

Lezing Fascinerende facetten van het Hongaars

Hongaarse School Vakantie-taaltraining

Wie meer wil weten van het Hongaars of graag een eerste kennismaking wenst met de geheimen van de Hongaarse taal, kan een lezing bijwonen of deelnemen aan een korte oriëntatiecursus op de Hongaarse School Haarlem.

Deze lezing is een bewerking van de zeer gewaardeerde presentatie die door docent Hongaars Edwin van Schie werd gegeven op de Hongarije Fair in 2011. Ook diverse groepen studenten en andere toehoorders zijn in het recente verleden door hem ingewijd in de spannende en eigenaardige beginselen van de Hongaarse taal. Wie (nog) moeite heeft met de uitspraak van het Hongaars, wordt door Edwin u in korte tijd vertrouwd gemaakt met de klanken van het Hongaars.

Voor meer info of boekingen meldt u zich aan bij de Hongaarse School:  023 5389461 of belt u met Edwin van Schie:  06 22 476 781

E-mail: Hongaarseschool  APENSTAART  gmail.com.

 

 

Workshop- training styling

Workshop zelfpresentatie, styling voor Hongaarssprekende dames in Nederland: