Concerten  

Bohemian Betyars in Hungarian Corner - Den Haag (29/3)

 

Op 29 maart speelt de in Hongarije goed bekende band Bohemian Betyars in het Hongaarse restaurant Hungarian Corner, Thomsonplein 26 C, Den Haag. Het concert houdt verband met de release van een nieuw album van deze Hongaarse band, die aanstekelijke muziek brengt, een mix van - zeg maar - punk, gipsy en folk!

Uit het persbericht: "Op volle snelheid en met niet aflatende passie speelt de Hongaarse band Bohemian Betyars zijn speedfolkfreakpunk van zich af. De band speelde de afgelopen jaren al op vele van de grootste festivals in Oost- en West-Europa en baant zich nu een weg naar de Benelux.

De Bohemian Betyars zijn in 2009 ontstaan na een lange nacht met wijn en pálinka, toen de zanger en de gitarist besloten samen muziek te gaan maken. Na een zoektocht langs pleinen en cafés in hun thuisstad Miskolc in het oosten van Hongarije vonden ze een violist, trompettist, bassist en een drummer en was de zesmans speedfolk-/freakpunkband geboren. Een lange reeks shows in binnen- en buitenland op uiteenlopende podia staan inmiddels op het cv.

De band bestaat uit:  Szűcs Levente – zang, akoestische gitaar
Palágyi Máté – viool, zang
Muhari Krisztián – trompet
Mihályfi Máté – lead gitaar, achtergrondzang
Fehér Gábor – bas
Dankó Dániel – drums

website: http://bohemianbetyars.hu/
facebook: https://www.facebook.com/bohemianbetyars
youtube: https://www.youtube.com/c/BohemianBetyarsHungary
instagram: https://www.instagram.com/bohemianbetyars/
soundcloud: https://soundcloud.com/bohemianbetyars

Entree 10,- per persoon, aanvang 20.00 u.

Meer over de band:
'Met gemak een van de meest bizarre en aanstekelijke bands van Europa. Met invloeden van Manu Chao en Gogol Bordello tot System of a Down, begrijp je dat folk en rock elkaar ontmoeten in Bohemian Betyars. Of eigenlijk: dat speedfolk en freakpunk elkaar ontmoeten. De bandnaam is afgeleid van de woorden bohémien (vrolijke mensen met een onconventionele levensstijl) en betyár (18e-eeuwse vogelvrije bandieten die later volkshelden werden). Anno 2016 is het een zeer geroutineerde Hongaarse feestband die elk publiek in beweging krijgt met punk, ska, Balkan- en zigeunermuziek'.

 

Hongaarse zigeunermuziek uit Budapest in Drente

Budapest heeft mooie zigeunermuziek. Deze muziek staat bij Boerderij Kamps in het Drentse Rolde hoog in het vaandel. Sinds een paar jaar organiseert men hier concerten met Hongaarse Zigeunermuziek, die steevast goed worden bezocht. Samen met de Stichting Magyar Nóta houdt Boerderij Kamps houdt deze prachtige muziek levend in Nederland door het organiseren van concerttournees met toppers uit Budapest.
 
Op zaterdag 1 april 2017 om 20.00 uur geeft prímás Gyuszi Horvath er acte de présence met zijn ensemble. Gyuszi is, zo luidt het persbericht, een "meesterviolist met een uitzonderlijk mooie stijl".

De toegang tot dit fraaie concert 'Famous violins from Budapest'bedraagt € 17,50. U hier kunt u kaarten reserveren:
 
Uit het persbericht: "Het is een prachtige ervaring deze muziek te horen gespeeld door deze musici uit Budapest. Gyuszi Horváth is een van de bijzondere violisten en speelde in het beroemde restaurant Margitkert in Budapest. Hij wordt geroemd door zijn eigen stijl en de prachtige klankkleur van zijn viool.
 
Gyuszi speelt weer heel anders dan de meeste solisten die we al in Nederland uitnodigden. Hij speelde jarenlang bij de grote Lajos Boross. Het is een violist die de Hongaarse muziek in zijn puurste vorm op het podium brengt.
 
In zijn orkest speelt ook de cimbalist Géza Jónas. Hij is een fenomeen om de manier waarop hij het cimbaal tot leven wekt en de muziek 'kleurt'. Gevoelig, harmonieus en bij tijden onnavolgbaar virtuoos.

Tijdens het concert worden de achtergrond en afkomst van deze prachtige muziek toegelicht . Naast het echte zigeunermuziekrepertoire hoort u ook hoe in dezelfde stijl muziekstukken uit andere muzieksoorten klinken, zoals tango, Weense salonmuziek, Roemeense zigeunermuziek en misschien ook wel Jazzy evergreens. 

Hier een voorproefje.

 

Zaterdag 8 april: Trio Trabant in Michaëlskerk te Oosterland, Wieringen

Op zaterag 8 april geeft in Oosterland, Wieringen, in de kop van Noord-Holland het gezellige en getalenteerde volksmuziekensemble Trio Trabant een concert. Het trio speelt Hongaarse muziek, zigeunermuziek en andere Oost- en Zuid-Oost Europese stijlen.

Lokatie: Kerkweg 22 1779 GG Oosterland. Aanvang 20:00. Zaal open: 19.30 u. Entrée: € 12,50. Reserveren: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 

 

 

12 mei, Den Haag:

Hongaars in hart en snaren · Ágnes Visser en orkest

Ágnes Visser en haar orkest trakteren u voor de derde keer op een muzikale avond met sfeervolle en uitbundige muziek uit de Hongaarse koffiehuizen, salons en theaters. Voor deze derde editie mag u rekenen op een geheel nieuwe selectie van Hongaarse liederen en operette, afgewisseld met instrumentale stukken, waarin nostalgie en virtuositeit de boventoon voeren. Op het programma staan onder meer werken van Imre Kálmán, Ferenc Lehár, Ferenc Erkel, Franz Liszt, János Bihari, Zoltán Kodály, Johannes Brahms en Johann Strauss.

Agnes Visser met orkestNet als in de voorgaande jaren kunt u genieten van de vrolijke en temperamentvolle zang van Ágnes Visser-Szendi en de bruisende klanken van het zigeunerorkest, vermaak op z’n Hongaars. Een muzikale reis langs het romantische Boedapest van weleer, de levendige herbergen op het platteland, de golven van het Balatonmeer, de Hongaarse zon en warmte van de Poesta.
In de Hongaarse traditie zijn het vooral de snaren van de viool en altviool, de cello, de contrabas en natuurlijk de cimbaal die een breed palet aan indrukken en gemoedstoestanden in beweging kunnen zetten en zo bij menig toeschouwer de gevoelige snaar raken.
Te zien en horen op 12 mei 2017, 20.00 u. in Theater Diligentia, Lange Voorhout 5, Den Haag.

Te zien en horen op 12 mei 2017, 20.00 u. in Theater Diligentia, Lange Voorhout 5, Den Haag. Kaarten kunt u hier bestellen. En een terublik op het concert van 2016 staat hier.

 

Popmuziek voor Hongaren: Tankcsapda

TANKCSAPDA koncert Eindhovenben!!! A zenekar egyetlen hollandiai koncertje 2017-ben! Ha biztosan ott akarsz lenni, elővételes jegyedet már most meg válthatod nálam - Kis Dobos - és Tímea Mórocz -nál!

Tankcsapda is al een hele tijd de grootste rockband uit Hongarije. Gestart in 1989 als een power trio, vanaf 2003 de grootste rockband door de release van het ’ Élni vagy Égni’ album. De Motorhead van Hongarije staat garant voor gouden platen en uitverkochte arena shows. Het is dan ook niet alleen voor Hongaarse expats, maar ook voor Nederlandse rockers een aanrader om te komen kijken. Egészségedre (proost)!

Meer over Tankcsapda in het Engels:

Tankcsapda was formed in 1989, in Debrecen, Hungary. The group started off as a power trio with only drums, bass and guitar playing punk rock, but continuously expanded their repertoire with different elements of rock music. They initially performed in small venues and published their album on small inidependent labels. The band's first important commercial development came in 1995, with the release of their fourth album, Az Ember Tervez (Man Plans), which has become the first gold record for Tankcsapda.

In 2003, they finally crossed over to the mainstream, with the release of their Élni vagy Égni (To Live or to Burn) album, and two singles off this record: "Be Vagyok Rúgva" ("I'm Drunk") and "Örökké Tart" ("Lasts Forever"). After the mainstream-breaking album of 2003 and the very successful compilation album that followed, they took a left turn and released one of their heaviest albums to date, Mindenki Vár Valamit (Everyone Waits for Something).

In 2013 came the 12th studio album entitled „Rockmafia Debrecen” referring to their roots and hometown, Hungary’s second largest city, Debrecen.Tankcsapda has been attracting for years the biggest audiences in Hungary, and the band has visited several European cities because of the Hungarians living there.

This gig wil be the only Benelux appearance in 2017, and Tankcsapda,  won’t play in Nordrhein-Westfalen either  Eindhoven (NL) - Dynamo - Tankcsapda Tour 2017

September 29, 2017, 19..00 h.

Website van het concert

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kroniek:

Cd Liederen van verlangen · A vágy dalai

van Karády Katalin gezongen door Csüllög Edina

De Hongaarse zangeres en musicus Edina Csüllög had op 9 november 2013 de premiere van haar programma Liederen van verlangen. Met haar warme stem bracht zij de zwoele en melancholische liederen van de jaren-veertigzangeres Katalin Karády tot leven. Karády was de Hongaarse Marlene Dietrich, de femme fatale van de late jaren dertig in Hongarije en tegelijk ook de troostbrengende, weemoedige stem van de sombere en zware jaren 1940-1944 in Hongarije. Net als Dietrich zong Karády de Hongaarse troepen moed in, zij was de 'Hollywoodster' van de Hongaarse film en iedere man was stiekem verliefd op haar... Anderen deden de liederen van Karády denken aan Edith Piaf, aan Zarah Leander...

Van dit programma is een cd gemaakt die gepresenteerd werd tijdens het evenement Hongarije Plaza 2014 in Harderwijk op 15 maart 2014.  De toenmalige Hongaarse ambasadeur Gyula Sümeghy (zie foto) nam het eerste exempaar in ontvangst.

Toenmalig ambassadeur Gyula Sümeghy neemt eerste cd Liederen van verlangen in ontvangst en beloont zangeres Edina Csüllög met een handkus: Kezét csókolom!

Dit programma is in 2014 nog een aantal malen gespeeld. Een korte recensie door een bezoeker van het concert in Goes op 27 mei 2014: "Wat hebben wij genoten van de prachtige opvoering van Edina! Een geweldige avond! Bedankt hiervoor en wij hopen in de toekomst meer van dit soort evenementen te mogen meemaken."
Groeten, Leona en Willy
.

Een paar voorbeelden van de liederen die Edina ten gehore bracht:

Ilyennek képzeltelek- Ik wist hoe je eruit zag
Hunyd be  a szemed - Doe je ogen maar dicht
Hamvadó cigarettavég - Smeulende sigarettenpeuk
Honvágy - Heimwee

In het herfstnummer van 2013 van het tijdschrift Most Magyarul! Hongarije Magazine stond een indringend artikel over zangeres Katalin Karády.

Sinds 2014 is de nieuwe cd verkrijgbaar voor € 10,-  (in Nederland voor € 12,75  incl. verzendkosten). De teksten van de liederen staan tweetalig in het cd-boekje.

U kunt de cd hier bestellen:

Op YouTube kunt u een voorproefje beluisteren van de cd Edina Csüllög zingt Liederen van verlangen: http://www.youtube.com/watch?v=nEnXgfL-u6I&feature=youtu.be

Enige originele opnamen uit de jaren '40:
http://www.youtube.com/watch?v=7rXMBVGmeMs

http://www.youtube.com/watch?v=C2Yhe2hW84Q

MAGYARUL:

Karády Katalin dalokat énekel a tehetséges Csüllög Edina, szép tiszta, mély hangjával. A Váradi Trió kíséri. Edina már nagy sikerrel lépett fel számos helyen Hollandiában, Belgiumban, Amerikában és Magyarországon egyaránt. Ezt írta az új műsoráról: "Én éneklem azokat a dallamokat, amelyeket kislányként szekrényre kapaszkodva hallgattam a nagymamám szobájában, míg a többiek odakint játszottak."

In ENGLISH:
I will be singing the Hungarian songs I learned when I was a little girl and hung on to the wardrobe the whole day just to be able to listen to them while everyone else was playing outside... I am grateful to my grandmother who spent a month's salary to buy this (old) record player ...ű 

  

Bestel een kennisexemplaar van Most Magyarul! Hongarije Magazine, dan krijgt u gratis de bijlage Toerisme Special. Zie ons webformulier.