Exposities 

Joods-Hongaarse avantgarde met de Hongaarse Salon

                    

In Most Magyarul! Hongarije Magazine nummer 78 kondigden wij onderstaande tentoonstelling aan:

Van fauvisme tot surrealisme

Joodse avant-garde-kunstenaars uit Hongarije in het Joods-Historisch Museum te Amsterdam. Bestel een gratis kennismakingsexemplaar.

Op de tentoonstelling zijn werken te zien van beroemde Hongaarse kunstenaars als Vilmos Huszár, Béla Czóbel, László Moholy-Nagy, Lili Ország en Lajos Tihanyi. Van Róbert Berény toont het museum zijn meesterwerk Self-portrait with Top Hat. Enkele kunstenaars waren ook actief in Nederland en maakten deel uit van de Nederlandse kunstwereld. De meeste kunstwerken waren niet eerder in Nederland te zien.
In de eerste helft van de twintigste eeuw was Hongarije een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme uit de Sovjet-Unie.

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden allen op de een of andere manier slachtoffer van de Holocaust.
Met de Hongaarse kunst bouwt het Joods Historisch Museum voort op eerdere succesvolle exposities van joodse kunstenaars avant-gardekunstenaars uit Rusland en Roemenië. Tegelijk met de tentoonstelling wordt in het Kunstkabinet van het museum een video-installatie getoond van Hajnal Németh over de Tiszaeszlár affaire van 1882, ook wel het Hongaarse equivalent van de Dreyfus affaire genoemd.

Adres:  Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

 

Huszár Vilmos in HarderwijkTentoonstelling in Harderwijk: Huszár en de Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse avant-garde kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De veelzijdige Hongaarse schilder en ontwerper Vilmos Huszár (1884-1960) was vanaf het begin één van de steunpilaren van De Stijl. Hij ontwierp bijvoorbeeld het kaft en het beeldmerk voor het tijdschrift van de beweging.
Huszár kwam in 1906 naar Nederland op uitnodiging van de schilderes Anna Egter van Wissekerke en bracht enige tijd door in Voorburg tot hij in 1917 samen met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck één van de oprichters van De Stijl werd.
Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de beweging. Hij maakte abstracte schilderijen maar ontwierp ook bijvoorbeeld een mechanische pop, die werd gebruikt tijdens een theatertournee van de verwante Dada beweging.
In 1924 trok hij zich terug maar hij bleef sympathiseren met de beweging. In 1928 liet hij in Hierden bij Harderwijk een atelierwoning bouwen waar hij vlak voor de Tweede Wereldoorlog introk.
Hij schilderde vanaf die tijd figuratieve werken met bloemen, boerenlandschappen en stillevens.
Ter ere van Huszár organiseert het stadsmuseum Harderwijk van 20 mei tot 3 september een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Zowel zijn abstracte als zijn figuratieve schilderijen zullen worden vertoond. Gastcurator is Sjarel Ex, directeur van museum Booijmans van Beuningen te Rotterdam, die expert is op het gebied van de Stijl en van Huszár in het bijzonder.
Huszár is de minst bekende medewerker van de Stijl, maar hij verdient meer aandacht. Wat dat betreft hebben Nederland en Harderwijk iets goed te maken. Omdat de meeste werken in particulier bezit zijn heeft het museum een zoekactie in de regio opgestart waarop veel reacties binnenkwamen.
Wit u meer weten over de expositie. Ga dan naar de volgende facebooksites:
Vilmos Huszár-Hongaar kunstenaar Hierdenaar:
https://www.facebook.com/Vilmos-Husz%C3%A1r-Hongaar-kunstenaar-Hierdenaar-148903868611869/?fref=ts

Stadsmuseum Harderwijk:
https://www.facebook.com/StadsmuseumHarderwijk/?fref=ts
Over de expositie leest u binnenkort meer in de voorjaars- en zomernummers van Most Magyarul! Hongarije Magazine (nr. 78 en 79).

Gerard Wesselius