Heel Heemskerk in Hogere Hongaarse sferen


Tweede editie Most Magyarul! draait doorrrr was weer een daverend succes

Of eigenlijk was het Most Magyarul! musiceert door.  Al voor aanvang warmde Sztolyan István met zijn viool de sfeervolle zaal op met de Hongaarse dansen van Brahms.  Vervolgens brachten ook Péterfay Dóra, Kocsány Marianna, Tandi Flóra en Sinha Róbert Heemskerk in hogere Hongaarse sferen. Een middagje Most Magyarul! is een garantie op een waar verblijf in Hongarije.
Na het succes van Most Magyarul! draait door in 2016 mocht een volgende editie niet uitblijven. Net zoals toen op die mooie zomerdag in juli vormde de door de gastheer- en dame Ruud en Ági perfect verzorgde locatie aan de Noordermaatweg 2 in Heemskerk het toneel voor een middag met muziek, zang, literatuur, Hongaarse versnaperingen en natuurlijk gezellig kletsen over Hongarije en andere ditjes en datjes.
Onze fotograaf Wim Kersbergen mocht even zijn fototoestel te leen geven om in het Hongaars op het podium te vertellen over zijn passie: Hongaarse literatuur. Voor Most Magyarul! recenseert Wim boeken en interviewt als het even kan de schrijver, zoals György Dragomán (in MM! 74). Ook bezocht hij als liefhebber van het werk van Dezső Kosztolányi namens Most Magyarul! de Kosztolányi-dagen in Szabadka (Subotici, in het huidige Servië).  Waar bevlogenheid al niet naar kan toe leiden…..
De broers Kovács van De Smaak van Hongarije boden met hun bekende marktkraam weer de heerlijkste Hongaarse delicatessen aan. Om de honger een beetje te stillen vormde de lángos van de Lángos Express een prima hap. Met al het zoete lekkers uit Hongarije – denk aan de dobostorta en Eszterházy torta - is een editie van Heel Hongarije Bakt wie weet nog een leuk ideetje. Daarom was het mooi dat er ook Kürtős  kalács verkrijgbaar was in de stand van Katalin’s Kurtos Kalacs.

De wijnen van Cisca Ansem van wijnhuis Hegyem namen de zaal mee naar haar wijngaarden in het gebergte bij Pecs. De dinom-dánom (wit), regélὅ (rood) en de rosé van de kékfrankos-druif) vloeiden rijkelijk. Wie zegt nou nee om een glas Hongaarse wijn te proeven? Op het podium vertelde ze in het Hongaars over haar Hongaarse wijngaard en haar bloeiende handel in wijn. Wat begon als een droom in 2005, is inmiddels een prachtige onderneming.
Toch was het vooral de muziek en zang die nog lang bleef hangen. Terwijl het buiten langzamer donker werd, bloeide het binnen in het pittoreske huisje in Heemskerk juist op. Eerst bracht Péterfay Dora de zaal stil. De studente taalkunde aan de UvA uit Hongarije heeft in elf maanden razendsnel Nederlands geleerd. Extra knap aangezien zij blind is. Ze is dol op Nederland en liet dat blijken door een enthousiast en gevoelig gesprek met Varga Dóra in het Nederlands. In drie talen (Hongaars, Nederlands en Engels) zong Dóra het nummer The Prayer uit de film Het magische zwaard voor haar moeder. De beloning was een geweldig applaus.
Ook Kocsány Marianna toonde haar vocale talenten. Marianna zingt al vanaf haar twaalfde. Voor de psychologe is muziek een gewichtig onderdeel in haar leven. Van het werk van de Hongaarse dichter Pilinszky János heeft Marianna diverse gedichten op muziek gezet. In Heemskerk zong ze Tilos csillagon (Op een verboden ster) en Magamhoz (Naar mezelf). Ook bracht ze het volksliedje Madárka, madárka (Vogelken) ten gehore. Dit lied uit de zeventiende eeuw was vrijheidsliedje voor Hongaarse emigrés en een troost brengend lied voor hen die buiten de samenleving waren geraakt of zich schuil moesten houden voor het Habsburg-regime.
Na twee van deze geweldige optredens werd Most Magyarul! draait doorrr afgesloten met een adembenemend concert van zangeres Tandi Flora en gitarist Sinha Róbert. In Most Magyarul! Hongarije Magazine nummer 80 staat een uitgebreid artikel over dit illustere duo. Een avond eerder hadden ze nog opgetreden in Friesland met onder andere pianiste Valentina Tóth. Voor Róbert is Nederland niet onbekend. Hij is
afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als klassiek gitarist. Tussen de songs door vertelde hij dat een Nederlandse jazzlerares op Conservatorium hem vroeg om een Hongaars volksliedje te spelen. Tot dan had Róbert – zoon van een Indiase vader en een Hongaarse moeder – nog niet eerder een Hongaars volksliedje gespeeld. Gelukkig bleef het niet bij die ene keer in het Conservatorium. Het optreden van Flóra en Róbert – waaronder een lied met Sztolyan István - was indrukwekkend.
Aan al het moois kwam helaas een einde. Sajnos igen. Heel Heemskerk was in Hogere Hongaarse sferen. Gelukkig zou een bord warme kool met varkensvlees en kolbász van het Hongaarse restaurant Paprika Csárda het tijdelijke ‘verblijf in Hongarije’ nog even verlengen. Op naar de derde editie van Most Magyarul! draait doorrr.
Tim Baas
Meer foto's, gemaakt door Wim Kersbergen zijn te vinden in het  Facebook-album van de uitgever van Most Magyarul! Hongarije Magazine