Concerten Edina Csüllög en combo

Op dinsdagavond 14 december 2010 trad Edina Csüllög op in de grote kerk van Rijswijk ZH. Op zondagmiddag 19 december was er een concert in de Sintjanskluis in Geleen. Aansluitend is zangeres Edina naar Hongarije vertrokken om in haar geboorteland ook de mensen blij te maken met haar prachtige stem... Eind 2011 is er een grote trournee in ons eigen land met Edina en combo.

Kerst-cd

De in Nederland woonachtige Hongaarse zangeres en citeriste Edina Csüllög heeft een Hongaarse kerst-volksmuziek-cd gemaakt.

Op de cd Laat de citers slaan / Citerád zengjen zingt Edina heel zuiver, maar toch met een warm timbre en begeleidt zij zichzelf op haar wonderschone instrument, de Hongaarse citer. De citer is eigenlijk drie instrumenten in één, immers naast bastonen worden er bij het bespelen naast de melodie ook begeleidende accoorden aangeslagen, in een zodanig ritme, dat zelfs dansers erdoor worden opgezweept!  Zo’n citer was bij de Hongaarse plattelandsbevolking dan ook hét instrument om de volksdansbals mee op te luisteren, als de bekostiging van een driekoppige zigeunerformatie de begroting van het dorpje te boven ging!
Behalve de citer wordt er op de cd in een aantal nummers op heel geslaagde wijze ook gebruik gemaakt van de gitaar. Het resultaat is een zeer welluidend product waarvan je ook na de kerst nog zeer goed kunt genieten.

Het cd-boekje bevat alle teksten in het Hongaars, de letterlijke Nederlandse vertalingen hiervan kunt u vinden op www.hongaarseschool.nl, rubriek TAALPRAATJE. De cd bevat ook een primeur, de ‘wereldpremiere’ van het bekende kerstlied Midden in de winternacht in Hongaarse vertaling. Het refrein van dit lied luidt dan ook niet voor niets: Laat de citers slaan...
De cd kost nu tijdelijk € 10,-- en dat is INCLUSIEF de verzendkosten (van Nederland naar België komt er nog 2,- bij). U kunt hem bestellen via het formulier op de site van Most Magyarul! Hongarije Magazine en u kunt – na ontvangst – betalen op de Nederlandse of Belgische rekening van Hongarije Magazine & Hongaarse School. Ook te koop na afloop van de kerstconcerten door Edina Csüllög.