Hongaarse Kerstconcerten en -voorstellingen

Kerstconcerten en kerstvoorstellingen
Edina Csüllög & muzikale vrienden

Zondag 13 december 2009 15.30 u. Feerwerd (Gr.), Jacobuskerk. Winterconcert met Edina Csüllög, zang, citer en József Barkaszi, gitaar. In de kerk branden de kaarsen en in de pauze is er warme wijn. Entrée  5,- Kinderen onder 12 jaar gratis.

Korte impressie van de sfeer en muziek bij het concert in Feerwerd, door Elisabeth:

In het kleine sfeervolle Groninger kerkje in Feerwerd onder een prachtige kerstboom van 4 en een halve meter hoog vol met lichtjes en echte kaarsen in de kroonluchters, met in de pauze warme wijn, poffertjes, pannenkoeken en Hongaarse gulyas uit een gigantische bogrács boven een vuur in de kerktuin, kwam Edina met haar subtiele citerspel en zuivere zang zeer tot haar recht, haar begeleider József Barkaszi op gitaar liet ook horen hoe ragfijn dat instrument kan klinken. Edina Csüllög & József BarkasziVersterking was niet nodig, het publiek luisterde ademloos naar dit stralend elegante concert en liet zich helemaal in de kerst-stemming brengen. Zo, dat uiteindelijk het lied "Midden in de winternacht"door iedereen uit volle borst werd meegezongen. En dan blijkt hoe die subtiele citer door een andere manier van spelen erop plots een uiterst krachtig en ritmisch instrument kan worden. Edina beheerst duidelijk beide speeltechnieken en ja, dan begrijp je ook het : "laat de citers slaan" ! We zijn blij dit concert te hebben meegemaakt, blij dat Edina vast haar CD meebracht, wensen haar bij alle andere optredens even volle zalen als nu in het kerkje en .... ondergetekende is best een beetje trots op de opmerking van een aantal aanwezige hongaren dat haar gulyas "nagyon magyaros" was.... onbescheiden hè? Meer opgelucht eigenlijk: een bogracsgulyas koken voor meer dan 50 eters is altijd weer spannend om te doen!

Woensdag 16 december 2009: Zwaanshoek, 20.00 u. Quinta Essentia, Spieringweg 913 (tussen Hoofddorp en Cruquius Plaza). Hongaars kerstconcert, kerstsamenzang en cd-presentatie Laat de citers slaan! Citerád zengjen! Tevens Profán Misztérium, een ’betlehemes’ of kerstspel, uitgevoerd als poppentheater m.m.v. Márta Horváth. Prachtige enscenering, succes verzekerd! Toegang  EUR 10,-. Met Hongaarse wijnproeverij van domein Liszt verzorgd door www.hethongaarswijnhuis.nl. Er zijn ook flessen te koop voor uw kerst. Graag reserveren via HongaarseSchool  @  gmail.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (spaties weghalen!) of 023 538 9461. De rustieke houten zaal van Quinta Essentia is inmiddels wereldberoemd om zijn prachtige akoestiek en romantische sfeer! Het licht wordt verzorgd door Horvath Productions: http://horvathproductions.webs.com.

Vrijdag 18 december 2009, Nijbroek (bij Apeldoorn), 20.15 u. Dorpshuis De Arend, Dorpsplein 2, 7397 NH, Nijbroek. Hongaars kerstspel Profán Misztérium en kerstconcert en samenzang m.m.v. Edina Csüllög, zang, citer en Márta Horváth, poppentheater. Na het concert bogrács-pörkölt m.m.v. Erica Ronde, www.ketelkoken.info en Hongaarse wijnproeverij verzorgd door www.hongarunique-wines.nl (hier kunt u de wijnen gratis proeven en voor thuis flessen aanschaffen). Tevens infostand www.vakantiehuisbalaton.nl. Entrée INCLUSIEF goulash (bográcspörkölt), kop koffie/thee & wijn: 15,-

Aanmelden via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ; of 023 538 9461.

- - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kerstconcert & cd-presentatie

Hongaarse School

Hieronder het verslag van het kerstconcert en de cd-presentatie in Zwaanshoek, op 16 december 2009. Het is geschreven door Tim Baas, medewerker Most Magyarul! Hongarije Magazine.

 

Citerád zengjen!

Laat de citers slaan!

Vijf dagen voor de kortste dag van het jaar 2009 resideerde in kunstwerkplaats Quinta Essentia als een vorst Hongaarse kerstmuziek. Ruim zeventig belangstellenden van heinde en verre hadden zich naar Zwaanshoek verplaatst. De gastenlijst toonde een overzicht van Hollandse en Hongaarse achternamen.
Op het programma stond die avond de kerstvoorstelling Citerád zengjen! van Márta Horváth en Edina Csüllög. Laat de citers slaan!
Op de ramen van de kunstwerkplaats hingen kleurrijke sterren, in vele soorten en maten. Een aparte ster hing op eenzame hoogte, vlakbij het schuine plafond, voor een rond raam. De ster werd gevormd door zestien lichtjes. Buiten, waar het vroor dat het kraakte, deed de ster dienst als wakend oog van de avond. Zestien lichtjes als symbool van het eeuwige. Degene die niet sterft.
In een hoek van de houten ruimte rees een kerstboom van zeker zeven meter hoog. Echte dennennaalden, zo zuiver als diamant. De takken waren versierd met rood papier-maché, lichtjes, klokjes en hartjes. Schijnend in de nacht is het de boom van wedergeboorte en onsterfelijkheid. Een zinnebeeld van een fris begin.
Net zoals in 2008 verzorgden Márta en Edina een Hongaarse kerstvoorstelling met het aloude poppenspel Bethlehemes. In dit spel met komische ingrediënten stonden vier herders in de schijnwerpers. De herder als onvergankelijk beschermer van kuddes. Een redder van de verdwaalden.
Jong en oud luisterden geboeid naar het verhaal van Jezus. De jongste bezoekers mochten de beste plaatsen innemen, vlak voor de honorair consul van Hongarije en zijn dochter. Het spel werd omlijst met liedjes en muzikale klanken van de citer.

Met József Barkaszi op de gitaar gaf Edina bovendien een klein kerstconcert. Bekende kerstliedjes zoals Téli éjjel (Midden in de winternacht), Mennyből az angyal (Engelen uit hogen hemel) en Csendes éj (stille nacht) werden gezeglijk meegezongen door de toeschouwers.
Na de laatste gitaarklanken maakte de heer Dénes Festetics ruimte voor een heugelijk bericht.
Onder het genot van een glas champagne overhandigde hij aan Edina haar eerste cd die ze in samenwerking met de Hongaarse School heeft gemaakt. De cd heet Laat de citers slaan! (Citerád zengjen!) en bevat elf Hongaarse kerstliedjes.

In een toespraak prees de honorair consul van Hongarije de creativiteit van Edina. ‘U maakt iets bijzonders mee, dames en heren. Ik heb Edina goed leren kennen tijdens een optreden van haar in het stadhuis van Den Haag (april 2009, red.).  Ze kreeg ministers en diplomaten stil toen ze ging spelen.’ Het stond hem nog helder voor de geest. De heer Festetics benadrukte dat alhoewel er in ‘ons mooie kikkerlandje’ ideeën in overvloed, zijn de uitvoer hiervan te wensen overlaat. Daarom was de eerste cd van Edina meer dan een voldongen feit. Gloria!